Cevapcici – krydrede frikadeller fra Balkan

Jeg har været vild med cevapcici, siden jeg besøgte Slovenien første gang i 1980. Det er Balkans svar på frikadellen, og der er sikkert lige så mange opskrifter, som der er husmødre. De kan krydres på mange måder, men hvidløg er obligatorisk!

Cevapcici

Fælles for alle varianter er, at det er en krydret oksefars og/eller lammefars, som steges/grilles og serveres med hakket rå løg, ajvar (se senere) og hvad man ellers kan finde på. Billedet herover er den ægte vare fotograferet i Slovenien 2002.

Ajvar ligner ketchup, men er en rød pasta (relish) med rød peber og aubergine som hovedingredienser, og i det tidligere Jugoslavien serveres den til alle grill- og stegeretter. Der er milde og stærke varianter, og ajvar kan købes i mange indvandrerbutikker.

Ingredienser:

  • ½ kg hakket okse og/eller lam
  • ¼ finthakket løg (kan også rives)
  • 1 æggehvide
  • 3-4 pressede fed hvidløg
  • hakket persille (her er variationsmuligheder!)
  • salt
  • peber
  • et par dråber Tabasco (eller cayennepeber eller…)

Rør farsen og lad den hvile en time eller to i køleskabet. Form farsen til “fingre” og steg dem på en hed pande, grillpande eller grill. Æggehviden er med til at give de stegte cevapcici en spændstig konsistens, man ikke genfinder i en hakkebøf.

Jeg serverer gerne med hakket rå løg, ajvar, råstegte kartofler og en enkel grøn salat med olie/eddikedressing.

Denne opskrift har tidligere været bragt på min blog, Dette og hint, den 25.06.2009.

Relaterede opskrifter:

/Eric

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

En tanke om "Cevapcici – krydrede frikadeller fra Balkan"

  1. Pingback: Forlænget weekend sydpå

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *