For år tilbage var de aromatiske basmatiris en dyr specialitet fra Himalayas skråninger, men i dag kan de købes i næsten ethvert supermarked.
Når vi koger ris, er det næsten altid basmati, for de smager og dufter lifligt, og så er de ikke så klistrede som jasminris, der indeholder samme aromastof.
Basmati kommer af ordet ”vasmati” (sanskrit), som betyder duftende eller aromatisk. Der er flere sorter, og de dyrkes i det nordlige Indien og i Pakistan.
Vi smagte basmatiris for første gang i (vistnok) 1983. Min søster havde været et år i Edinburgh, hvor hun fik nogle indiske venner, og det var sikkert dem, der præsenterede hende for basmati.
Dengang kunne man ikke købe dem i Aalborg, så på en tur til København købte vi en lille portion i en specialforretning i Købmagergade. Ekspedienten vejede dem af, som var det guldstøv, og de kostede da også en mindre formue.
Under kogningen afgav de en kraftig lugt i køkkenet, en lugt der fik én til at tænke på løveburet i Zoo, men de smagte ikke spor af løve – smagen var liflig og aromatisk.
I dag kan man købe basmatiris i de fleste supermarkeder, og de er blevet meget billigere. Måske dyrkes supermarkedets basmati, hvor man kun kan skimte Himalayas skråninger, og det er nok også en billigere sort, for den smager og dufter ikke så kraftigt som guldstøvet fra Købmagergade.
Alligevel slår basmati stadig de tamme og smagløse fylderis, og vi tilbereder dem således:
Kogning
Vi koger dem i 10 minutter og lader så kasserollen stå på eftervarmen i ca. 15 minutter. Har man gas eller induktion, skal de nok koge 12 minutter, før de trækker. Prøv dig frem.
1,5 dele vand til 1 del ris, salt vandet, når det koger, og kom risene i. Skru ned på laveste blus, hvor risene stadig koger. Læg et stykke alufolie (stanniol) mellem låg og gryde.
Når de har kogt og trukket under låg, løsnes de og serveres. Hvis de trækker i længere tid, er de sværere at løsne.
Nogen skyller risene før kogningen for at fjerne stivelse fra overfladen, men det synes vi nu ikke er nødvendigt.
/Eric
Jeg læser fra samvirke at der er Arsen i ris og at de skal koge i rigeligt vand så rester af arsen blir skyllet ud af risene.
Der er arsen i ris, og det er der også i drikkevandet, man koger dem i. Hvor meget der er, afhænger af lokale forhold, og om det er et problem afhænger selvfølgelig også af, hvor meget ris man spiser – de lærde er uenige.
Er man bekymret, kan man også sætte risene i blød natten over, før man koger dem. Det skulle fjerne en væsentlig del af arsenindholdet. Så skal man bruge lidt mindre kogevand, og de bliver ikke så sjaskede, som hvis man koger dem i rigeligt vand.