Opskrift på et dejligt alternativ til ris alamande. Panna cotta er ikke så tungt, og saucen af bær og appelsinlikør er liflig.
Det med panna cotta i stedet for ris a la mande begyndte vi på i vistnok 2004, efter jeg havde smagt Allans version til italienskholdets gastronomiske juleafslutning. Det kan varmt anbefales. Her følger Allans opskrift.
Panna cotta til 4 personer:
- ¼ liter piskefløde
- ¼ liter fløde 13 % (alternativt kan der bruges 4 dl piskefløde og 1 dl mælk)
- 75 g sukker
- 1 vaniljestang
- 3 blade husblas
- og i juleversionen hakkede smuttede mandler
Bring fløde, vaniljekornene, selve vaniljestangen og sukkeret langsomt op til kogepunktet under omrøring, så det ikke brænder på. Læg husblasen i koldt vand i ca. 5 min. Tag den op og pres vandet fra. Husblasen røres i den varme fløde.
Mandlerne smuttes og hakkes, hvorefter de fordeles i passende portionsskåle skyllet i koldt vand. Derefter hældes den lune fløde i skålene gennem en finmasket si. Dæk skålene med plastfilm og stil dem til afkøling i køleskabet i mindst 3 timer.
Vend skålene med panna cotta’en ud på en tallerken eller asiet og kom lidt coulis ved. Hvis panna cottaen har svært ved at slippe, hjælper det at stille portionsskålen i varmt vand.
Hindbærcoulis:
- 150 g hindbær (evt. frosne og evt. i kombination med skovbær eller brombær)
- 40 g flormelis (vi foretrækker den mindre sød og bruger ca. det halve)
- ½ dl appelsinsaft
- 1-2 spsk. Cointreau likør (eller anden orangelikør)
Bruger man frosne, importerede bær, er det rettidig omhu at give de optøede bær et hurtigt opkog. Der har været for mange eksempler på Roskildesyge gennem årene!
Blend de optøede bær med flormelis, appelsinsaft og likør. Gem evt. nogle af de største bær til pynt. Smag til med appelsinsaft. Vi plejer at passere coulis’en gennem en sigte for at fjerne alle de små frø, men det behøver man ikke.
Der er kun én fejl i Allans opskrift, og det er hvor han skriver: “kom lidt coulis ved”. Der burde stå: “kom masser af coulis ved!”
Servér med noget sødt i glasset – fx Cointreau eller portvin.
Opskriften har tidligere været bragt på bloggen, Dette og hint.
/Helle