Denne kompot af svesker og rosiner går fantastisk til and, flæskesteg eller andre fede spiser. Den er også fin til ost.

Svesker
Ingredienser:
- 20-25 svesker (ca. 125 gram)
- ca. ½ deciliter rosiner
- saft og skal af 1-2 appelsiner (ikke overfladebehandlede)
- portvin
- 1 kanelstang
- 5 kryddernelliker
Forberedelse:
Hak svesker og rosiner groft med en kniv og kom dem i en bøtte sammen med kryddernellikerne og kanelstangen.
Hæld portvin på, til det lige dækker, og lad det trække mindst et par timer i køleskabet. Jeg lader det stå natten over.
Tilberedning:
Start så betids, at kompotten kan nå at køle af inden serveringen.
Put det hele i en kasserolle og tilsæt saften af 1-2 appelsiner.
Nu skal portvin og appelsinsaft koge ind, til der bare er en smule fri væde. Skallen (kun det orange) tilsættes og koger med, inden væden er kogt ind. Til at ”skrælle” appelsinen kan du bruge et juliennejern eller et rivejern.

Appelsinskal og juliennejern
Om appelsinskallen koger med i 10 eller 30 minutter er ikke så væsentligt, men det er om noget den, der giver kompotten det liflige ”pift”.
Fjern kanelstangen (nellikerne kan du næppe finde!) og lad kompotten køle af, inden du sætter den i køleskabet.
Hvis du koger væden for meget ind, bliver kompotten for stiv i kold tilstand. Skulle det ske, rører du bare op med lidt vand, portvin eller flydende honning, til konsistensen passer.
Sukkerindholdet er højt, så kompotten kan holde sig pænt længe på køl. Det betyder også, at du sagtens kan lave den nogle dage i forvejen, hvis det passer dig bedst.
/Eric