Det specielle ved denne opskrift på karrykylling er brugen af mandelmel, som giver saucen lidt sødme og en cremet konsistens med struktur.
Denne variant af karrykylling hører til mine favoritter. Først opskriften og derefter lidt om karry og garam masala som krydderi.
Alle dele af kyllingen kan bruges. Dog skal der påregnes kortere stegetid for bryst end for lår.
Ingredienser:
- 2 kyllingelår delt i over- og underlår (eller hvad man nu har)
- 1-2 løg
- 1-2 fed hvidløg
- ½ – ¾ dl søde mandler
- 1 – 3 tsk. karry (mængden afhænger af smag og karry)
- ½ – 1 tsk. garam masala (kan udelades)
- smør
- vand
- fløde
- salt
- peber
Tilberedning
Brun kyllingen i lidt smør og tag den op.
Der smelter gerne lidt fedt af kyllingen, men hvis der er for lidt fedtstof, så tilsæt mere smør – løgene og krydderierne suger. Lad det hakkede løg simre for svag varme, til ternene er bløde og så småt begynder at tage farve.
Tilsæt finthakket hvidløg, karry, garam masala, friskkværnet peber og lad det svitse for svag varme et par minutter. Hvis krydderierne begynder at branke, så hæld lidt vand ved og fortsæt til næste punkt.
Når karryen er svitset, kommes kyllingen tilbage i gryden, og der tilsættes en smule vand, så der er ca. 1 cm væde i bunden.
Når vandet koger, tilsættes salt. Der skrues ned på lavt blus og lægges låg på. Kyllingen skal nu simre i ca. 45 min.
Hak mandlerne fint (f.eks. i en krydderimølle eller blender). De skal være som groft mel eller rasp.
Når halvdelen af stegetiden er gået, vendes kyllingestykkerne, og mandelmelet tilsættes sammen med et skvat piskefløde efter smag og livrem.
Når stegetiden er forbi efter ca. 45 min., spædes evt. med lidt mere vand, men kyllingen skal ikke svømme i sovs, og mandelmelet skulle gerne have tyknet sovsen til en dejlig cremet konsistens. Er den for tynd, jævner du selvfølgelig bare med lidt majsstivelse rørt op i koldt vand.
Smag til med salt og peber.
Serveres med ris (gerne basmatiris) og evt. tilbehør som mangochutney, tomatbåde, agurk i yoghurt, brød eller hvad du kan finde på.
Vil man variere retten, kan man f.eks. lave safrankogte ris, udbløde safran i fløden eller tilsætte lidt frisk, hakket ingefær sammen med hvidløget. Til karryretter bruger jeg ofte kokosmælk, men det synes jeg bliver lidt for sødt sammen med mandlerne – derfor vand og fløde.
Karry
Karry, som vi normalt kender det, er et blandingskrydderi med gurkemeje som hovedingrediens. Gurkemeje smager ikke af meget, men det er billigt, og man kan derfor normalt regne med, at jo mørkere karryen er, desto mere indeholder den af de smagsgivende og dyrere krydderier som kardemomme, nelliker, kanel, spidskommen m.fl.
Garam masala
Garam masala er godt til at give husmoderkarry et varmt (ikke stærkt) og aromatisk pift. Hvis man køber det og ikke laver det selv, er det populært sagt karry uden gurkemeje og bukkehornsfrø – altså en blanding af de dyrere krydderier, som giver karry den karakteristiske smag. Kan købes i velassorterede supermarkeder eller indvandrerbutikker.
P.S.
Jeg tilstår, at jeg fandt på titlen “Stormogulens karrykylling” for at få det til at lyde lidt eksotisk. Der var moguler i Indien, men hvilken karry, de foretrak, aner jeg ikke.
Opskriften har tidligere været bragt på min blog, Dette og hint.
Relaterede opskrifter:
/Eric