En af de bedre madoplevelser

En af vores bedste madoplevelser var ikke et bestemt måltid, men nogle ugers kulinarisk eventyr og græsk gæstfrihed på den lille ø Telendos.

Nikos laver gyros

Nikos laver gyros

I 2008 gik ferien til den græske ø Kalymnos, og da vi ”opdagede” Georges Restaurant på den lille naboø, Telendos, spiste vi der resten af ferien. Da vi kom hjem, skrev jeg om Georges restaurant på denne side.

På Georges Restaurant serverede de traditionel, græsk mad, men den havde lige det ekstra touch, som hævede den et par klasser over den ordinære taverna. Det er ikke det, man forventer at finde på en flueklat af en græsk ø.

Året efter vendte vi tilbage, og denne gang boede vi på Telendos. Den første aften på Georges Restaurant genkendte Nikos (som ikke hedder George) os, og vi fik en fyrstelig betjening.

Det viste sig, at mit skriveri om restauranten havde lokket gæster til, og Nikos kvitterede ved at forkæle os grænseløst resten af ugen.

Ikke blot fik vi specielle retter, men det var uhyre svært at få lov at betale et bare nogenlunde rimeligt beløb. Kom vi forbi i dagens løb for at få en forfriskning, fandt Nikos på at servere fx lakseruller med ricottafyld og slå det hen som “en lille snack”.

Røget laks med ricottafyld

Røget laks med ricottafyld

Grillet sværdfisk i tomat- og vinsalsa

Grillet sværdfisk i tomat- og vinsalsa

Græske gigantbønner

Græske gigantbønner

Languster

Languster den sidste aften i 2009

Det var en fantastisk oplevelse, som gentog sig året efter, og bare fordi jeg havde skrevet pænt om Nikos og restauranten. Om oplevelserne på Telendos og Nikos’ gæstfrihed kan du læse her og her.

Hver vinter, når restauranten lukkede, tog Nikos til Australien og arbejdede som sjakbajs for et sjak grækere, der støbte betonfundamenter. Sig ikke, at grækerne er dovne.

Da vi vendte tilbage i 2011, var restauranten lukket. Familien var blevet i Australien, hvor den har skabt sig et nyt liv, langt fra den græske krise.

Det kan man ikke fortænke dem i, og jeg håber, de får et godt liv derude. Telendos er stadig et dejligt sted, men ikke helt det samme uden Georges Restaurant og Nikos til at forkæle.

Det var et eventyr, vi aldrig glemmer.

/Eric

2 thoughts on “En af de bedre madoplevelser

  1. Stegemüller

    Tak for et tilbageblik til Nikos. Jeg elsker Telendos, og vil meget gerne blive ved med at komme der. Georges restaurant har jeg desværre kun oplevet et enkelt år, men det var utroligt lækkert.

    Dejlige billeder du viser derfra.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.