Luftig og cremet kartoffelgratin med løg, ost og revne kartofler.
Denne ret er inspireret af et besøg på en for længst hedengangen restaurant i Jomfru Ane Gade, hvor vi var inviteret på middag af Johannes Christensen fra Familie Journalen, der havde interviewet Eric til en artikel om computerskak.
Årstallet ca. 1980, og middagen var fremragende, specielt kartoffelgratinen, som jeg omgående gik hjem og efterlignede.
Ingredienser:
- 1 kg kartofler
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 3-4 dl fløde
- Ca. 100-150 g reven ost, fx Thises Vesterhavsost eller en Gouda
- Salt, peber, ½ tsk. sennepspulver
Tilberedning
Kartofler skrælles og rives på den grove side af rivejernet. Læg dem i et dørslag og skyl med koldt vand. Herved skylles en del af stivelsen væk, og man undgår, at gratinen bliver grå og kedelig.
Løget halveres og skæres i skiver. Rør de knuste hvidløg og sennepspulver i fløden og lad det trække lidt.
Alt lægges lagvis i et ildfast fad, der krydres godt med salt og peber, slut af med et lag ost.
I ovnen ved 180-200 grader i 1 time og et kvarter-tyve minutter. Overfladen skal være gylden og sprød.
Relaterede opskrifter:
/Helle