Citronkylling med et pift af kanel

Det er ikke så ofte, jeg har energi til at nytænke i køkkenet, men på en fridag fandt jeg på følgende, som faldt heldigt ud.

Jeg havde købt en hel fersk kylling, som jeg parterede. Af over- og underlår lavede jeg karrykylling til dagen efter. Den ene brystfilet røg i fryseren, og vinger og skrog kogte jeg suppe på.

Den anden brystfilet røg på panden og blev til citronkylling med pift af kanel. En rosinkompot gav kontrast og modspil til citronens syrlighed og det let bitre fra kanelen. Her følger opskriften.

Ingredienser:

  • Kyllingebrystfilet(er)
  • smør + olie
  • 1 citron (ikke overfladebehandlet)
  • ¾ – 1 kanelstang
  • sukker
  • salt
  • bouillon (eller vand)
  • 1 skvat fløde
  • 1 tsk. majsstivelse (Maizena)

Rosinkompot:

  • 1 håndfuld rosiner
  • portvin, commandaria eller marsala
  • 3 – 4 kryddernelliker

Tilberedning

Start med at lave rosinkompotten (se senere).

Smelt smør på en pande med et skvat olie, så det ikke branker så let. Steg kyllingefileten 7 – 9 minutter på hver side og hold den lun i ovnen ved svag varme.

Kog panden af med kyllingesuppe (eller vand). Tilsæt kanelstang samt saften og skallen af 1 citron. Start evt. med lidt mindre skal og smag dig frem. Brug kun det yderste gule lag – det hvide er bittert.

Rund sovsen af med et skvat fløde. Smag til med salt og sukker (ikke for meget sukker – sovsen må gerne være lidt skarp) og lad sovsen koge igennem. Spæd evt. med lidt vand.

Pause

Lad det hele stå for ganske svag varme, mens I spiser forretten (suppen f.eks.). Når du har modtaget komplimenterne for forretten, er det tid at fortsætte med hovedretten.

Fortsat tilberedning

Tag kyllingebrystet ud af ovnen og lad det hvile, mens du gør sovsen færdig.

Jævn sovsen med lidt majsstivelse rørt op i vand og fjern kanelstangen. Skær kyllingebrystet i skiver og hæld sovsen over. Server med en rosinkompot og basmatiris eller kartofler.

Rosinkompot

En rosinkompot balancerer det lidt bitre fra kanelen og det sure fra citronen.

Put en god håndfuld rosiner i en kasserolle og hæld et skvat portvin over (eller en anden sød hedvin).

Kom 3 – 4 kryddernelliker og lidt citronskal ved og lad det simre, til vinen har fået en sirupsagtig karakter.

Fjern nellikerne, blend rosinerne eller hak dem fint.

Eftertanke

Jeg kunne ikke rigtig finde på en grøntsag, som kunne matche den lidt skarpe citronsauce.

Broccoli ville selvfølgelig have set knaldgodt ud farvemæssigt, men måske skulle man tænke lidt anderledes og lege med frugt? Måske melontern. Eller æblebåde som har fået lidt appelsinsaft, så de ikke bliver brune? Det ville også give lidt sprødhed, men jeg er ikke afklaret – find selv på!

Denne opskrift har tidligere været bragt på min blog, Dette og hint den 22.12.2008.

Relaterede opskrifter:

/Eric

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.